20 milja pod morem - Jules Verne

21.05.2010. @ 13:41

1869. pisac Jules Verne izdao je znanstvenofantastični roman pod nazivom 20.000 milja pod morem. Središte radnje jest podmornica Nautilus, Kapetana Nema, koja je prikazana kroz perspektivu profesora Pierre Aronnaxa. Roman je zanimljiv prvenstveno zbog ispravnog predviđanja autora o gradnji podmornica sa ljudskom posadom kao i osvajanjem Južnog pola.

Iako naslov romana indicira na dubinu na kojoj se podmornica nalazi, on ustvari opisuje prijeđeni put Nautilusa. 20000 milja iznosi oko 80 000 kilometara. Sam roman započinje u 1867. godini, vrijeme ekspedicije u potrazi za morskom nemani koja je sijala strah na moru. Ekspedicija je smještena na fregati USS Abraham Lincoln koja je svoj put okončala u susretu s Nautilusom 7. studenog te iste godine. Trojica preživjelih sa fregate proveli su na Nautilusu devet mjeseci gdje se glavnina radnje i odvija.

Podmornicom zapovijeda Kapetan Nemo, kojoj je ujedno i vlasnik, osoba je koja posvećuje svoj život moru odrekavši se svega što je imao, čak i svojeg imena. Izrazito obrazovan, nadasve inteligentan, ljubitelj umjetnosti, jezika, prirode, plemenit, lik je u knjizi koji je pun suprotnosti kad se uzme u obzir bogatstvo i moć njegovog plovila kao i potreba za osvetom koja je najvjerojatnije posljedica gubitka svoje obitelji. Pierre Aronnax je svjetski poznat znanstvenik koji je bio pozvan da sudjeluje u ekspediciji. On je nedvojbeno najvažniji lik u čitavom romanu kako bi uopće bilo moguće približiti kompleksnost situacije i okruženja prosječnom čitatelju. On sa dvojicom prijatelja postaje zarobljenik na podmornici koja mu ubrzo počinje nuditi nova saznanja i otkrića. Zbog toga niti ne osjeća potrebu za bijegom. Tek nakon nemilosrdnog napada Nema na ratni brod, Aronnax shvaća kakva je uistinu osoba Kapetan Nemo. Aronnaxa pokreće njegov znanstveni duh, želja da sve istraži i zabilježi premda na kraju ipak prevlada njegova čovječnost. Uz Aronnaxa imamo njemu suprotan lik, jednostavnog moreplovca, naglog, slobodnog Neda Landa, čovjeka koji voli prostranstva, lov i guši se u klaustrofobičnom Nautilusu. Po podrijetlu je Kanađanin, a u knjizi se često osvrće na rodni kraj, koji mu iznimno nedostaje. Treći preživjeli sa fregate je Conseil, savjetnik i sluga Aronnaxa. Njegova jednostavnost, suzdržanost i praktičnost daju preživjeloj trojici ledeno hladnu i logičku stranu. Nautilus putuje svim svjetskim oceanima, odlazi čak i na južni pol, pa čak i potonulu Atlantidu.

 

Komentirati mogu samo ulogirani korisnici. Kaj čekaš?